top of page

Er Tatoveringsblekk farlig?

 

Svaret er potensielt ja.. Mange av dere der ute er kanskje ikke klar over det, men det finnes en forskrift i Norge som regulerer hva som ikke er tillatt å bruke i tatoveringsblekk. Disse stoffene kan være kreft- eller allergifremkallende og hormonforstyrrende  m.m. Tatoveringsblekk er  pigmenter og løsevæsker. Som igjen er kjemiske forbindelser som har et CAS nummer - dvs at det er registrert i en stor database over kjemikalier. Forskriften for tatoveringsblekk inneholder en laaang liste over CAS nummer som er ulovlige, som tatoveringsblekk alltid må sjekkes opp mot.

 

Hos oss har vi helt siden begynnelsen kontrollsjekket blekket vårt, og vi har faste rutiner for behandling og bruk av blekk. Mattilsynet kom på kontroll i fjor, og hadde ingenting å utsette på systemene våre :) Thumbs-up!

 

 

Å ta en tatovering medfører alltid risiko for komplikasjoner.

Vi ønsker å opplyse om hva man bør være klar over før man velger å tatovere seg.

 

 

1. Infeksjoner

Dette er den vanligste plagen man kan få av tatoveringer. Dette kan komme av at studio hvor tatoveringen er tatt ikke har gode nok rengjørings og hygienerutiner eller fordi man selv ikke tar vare på og beskytter tatoveringen sin. Dersom du tror at du har fått en infeksjon bør du kontakte enten studioet og tatovøren din eller legen din umiddelbart.

Man kan få flere typer infeksjoner på grunn av en tatovering. Vanligst er kanskje overfladiske stafylokokk eller streptokokk infeksjoner som behandles helt greit med antibiotika. Den største faren ved å få en tatovering er trolig infeksjon med et virus som kalles Hepatitt B. Dette viruset er veldig smittsomt hvis utstyret som brukes ikke er sterilt, og fører til kronisk betennelse i leveren. Det er også rapportert tilfeller av HIV, hepatitt C, syfilis og tuberkulose. Det er liten risiko for de to sistnevnte tilstandene i dag, og svært få rapporter av HIV.

Symtomer på infeksjon kan være: Tatoveringen blir plutselig rød, hoven og vond. Man får utslett eller kviser på og rundt tatoveringen.

For å unngå infeksjon i tatovering kan du: sørge for at du går til et godkjent studio og undersøke at det er rent og pent i lokalene. Behandle tatoveringen forsiktig og hygienisk i etterkant av utførelsen: vaske hendene før du smører og vasker den. Tørke den med rent håndkle eller papir etter vask. Ta på beskyttelsesplast når du skal f.eks på treningsstudio, i stallen, på strande etc etc - altså steder hvor det oppholder seg mye mennesker og man risikerer å komme i kontakt med andres hud og bakterier. Når tatoveringen er ferdig grodd etter ca 2 uker og den har fått ny hud som ikke lenger er blank og sårbar vil den ikke lenger være utsatt for infeksjon.

 

2. Allergisk reaksjon

Noen mennesker kan reagere på pigmentene som brukes i tatoveringsblekk. Det er sjeldent, men kan forekomme. De vanligste fargene å reagere på er rødt, oransje og gult.

Allergisk kontakt eksem kan utløses av en tatovering. Immunforsvaret utvikler da en allergisk reaksjon mot et av pigmentene som er i tatoveringen. Det kan komme få uker etter man får tatoveringer, men også senere. Slike reaksjoner har vært rapportert så sent som 17 år etter at man fikk tatoveringen. Man får i denne tilstanden en rød kløende eksem reaksjon, vanligvis begrenset til det området man har tatoveringen. Dette kan selvfølgelig bli et vedvarende problem da tatoveringer som regel er permanente.

Dersom tidligere har reagert på pigmenter, f.eks hårfarge, klær, kosmetikk etc. bør man revurdere hvorvidt man skal tatovere seg og hvertfall få utført en allergitest hos tatovøren sin på forhånd.

 

3. Fotoallergiske reaksjoner

(reaksjon på sollys i sammenheng med tatoveringen).

Denne type reaksjoner er sjeldne, men forekommer. Det ses vanligvis i røde eller gule tatoveringer som inneholder kadmiumsulfid etter eksponering til sollys.

 

 

4. Arrdannelser

Arrdannelser kan oppstå enten fordi man er disponert for dette slik at kroppen reagerer på egen hånd (hypertrofiske arr/ keloider). Eller fordi tatovøren arbeider for dypt i huden. Dersom du har en tatovering som kan kjennes når man stryker over den er det sannsynligvis fordi den er satt for dypt. Slike tatoveringer blir ofte fort blasse (fordi hudlaget som legger seg over dem er tykt) og linjer etc kan lett bli utflytende og uskarpe. Vær derfor nøye med å velge tatovør og be gjerne om referanser og å få se tidligere arbeider.

 

5. Psykisk stress

For enkelte kan en tatovering som man angrer på eller som er mislykket gi utslag i en psykisk reaksjon. Man kan bli flau og skjemmes over det man har på kroppenog føle at man må dekke til tatoveringen til envher tid. Tatoveringer kan også gi vonde minner dersom de er tatt på et tidspunkt i livet som man helst vil legge bak. Depresjoner, isolasjon, nedsatt selvbilde, skyldfølelse etc kan være symptomer.

Man bør derfor være sikker på at det man tatoverer på kroppen er noe man ønsker å leve med resten av livet, og at man ikke tar tatoveringer på tidspunkter hvor man er ruset, har nedsatt mental helse eller på andre måter ikke er ved sine fulle fem.

De vanligste tatoveringene som våre kunder angrer på og ønsker cover-up på er: tatoveringer tatt før fylte 18-20 år. Tatoveringer tatt i ruspåvirket tilstand. Tatoveringer tatt spontant, f.eks i syden etc.

 

Kilde: Lommelegen.no

 

 

 

TILBAKE 

Art & Soul Tattoo 

Sofienberggt. 55

0563 Oslo

 

ÅPNINGSTIDER 

Mandag 12-17

Tirsdag-onsdag 12-20

Torsdag-fredag 12-17

Lørdag 12-15

 

Tlf. 46 89 49 28 

NB. Vi er sjeldent tilgjengelig

på telefon. Send oss helst kontaktskjema via linken over.

Adresse:

Sofienberggt. 55

0563 Oslo 

Telefon:

46 89 49 28

  • facebook

© 2013 by

Art & Soul Tattoo

All rights reserved

bottom of page